Betalingsverkeer

De manier waarop consumenten betalen verandert. De NBOV houdt de ontwikkelingen rondom betalen in de gaten en adviseert en ondersteunt haar leden. We zetten ons in voor de belangen van de ambachtelijke bakkerijsector, bijvoorbeeld voor eerlijke pintarieven.

Stijgende kosten betalingsverkeer

Veel ondernemers vragen zich af waarom het betalingsverkeer duurder wordt. Zeker als banken hun processen steeds verder automatiseren en de dienstverlening afbouwen. De NBOV houdt de stijging van de kosten van het betalingsverkeer daarom scherp in de gaten. Met slechts drie grote aanbieders van betaaldiensten is het namelijk de vraag of deze markt goed functioneert. De NBOV heeft hierover haar zorgen uitgesproken bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die de concurrentie in markten bewaakt.

Eerlijke pintarieven

Pinnen is veiliger voor de ondernemer en zijn personeel. Er is tenslotte minder contant geld in het bedrijf aanwezig. Daarnaast gaat een (contactloze) pinbetaling sneller dan de afhandeling van een contante betaling. Ook maak je de kassa sneller op en is pinnen in vergelijking met andere betaalwijzen goedkoop. Dat geldt alleen vooral voor het grootwinkelbedrijf. Voor ambachtelijke bakkers is het de vraag of pinnen echt zo goedkoop is als de banken voorspiegelen.

Voor de kostprijs van een pintransactie maakt het niet veel uit of er veel of weinig pintransacties plaatsvinden. Toch zijn de kosten per transactie voor ondernemers in het mkb veel hoger dan voor het grootwinkelbedrijf. Daarnaast pinnen klanten bij kleinere, ambachtelijke ondernemers vaak lagere bedragen. Maar de kosten per pinbetaling zijn voor de ondernemer hetzelfde, los van welk bedrag gepind wordt.

De NBOV blijft zich daarom sterk maken voor eerlijke pintarieven voor kleinere ondernemers. Daarover praten we met de politiek, toezichthouders en het maatschappelijk middenveld. We blijven lobbyen voor een vast laag tarief voor kleinere pinbedragen. De andere versbranches ondersteunen deze lobby.

Nieuwe betaalmethoden

Klanten betalen hun aankopen steeds vaker met hun smartphone. Banken en andere bedrijven ontwikkelen betaalapps. Door nieuwe Europese regelgeving, waaronder de Payment Services Directive (PSD2), kunnen bedrijven alternatieve online betaalmiddelen op de markt brengen. Het is echter nog niet duidelijk welke betaalwijzen er komen, welke belangrijk worden en wat daarvan de kosten zijn. De NBOV volgt de ontwikkelingen op de betaalmarkt met aandacht, maar verwacht dat pinnen voorlopig dominant blijft.

 

Meer informatie over betalingsverkeer?

Hou voor actuele informatie over betalingsverkeer onze website in de gaten. En heb je als lid nog vragen hebt? Stel ze telefonisch of via mail.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten