Energiebelastingen

Een onderneming betaalt verschillende belastingen voor het verbruiken van energie. Naast de normale energiebelasting is dat ook de belasting Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze aanvullende ODE-belasting is bedoeld om de energietransitie van fossiele bronnen naar duurzame bronnen mogelijk te maken. Het geld dat particulieren en bedrijfsleven opbrengen, vult de subsidiegelden van de Subsidie Duurzame Energie (SDE++). Hier lees je meer over de verschillende energiebelastingen.

ODE-last ligt hoofdzakelijk bij het mkb

In de afgelopen jaren is de ODE onevenredig gestegen. Daardoor betaal je als ondernemer nu veel meer voor je energierekening. Dit terwijl je maar beperkt gebruik kan maken van de subsidies voor het verduurzamen van de onderneming. Dit in tegenstelling tot de energie-intensieve industrie, die gebruik kan maken van de SDE++ en vrijstellingen heeft voor de ODE.

Daarom heeft de NBOV samen met negen andere branches in juni 2021 een brief naar toenmalig informateur Hamer gestuurd. Daarin vestigen we de aandacht op dit probleem en vragen we verlaging van de ODE voor ondernemers in het mkb. De stijgende energieprijzen maken de lastenverhoging nog groter, omdat bakkers de compensatie voor de hogere prijzen dreigen mis te lopen.

Media-aandacht

De media besteden regelmatig aandacht aan dit onderwerp:

 

Meer weten over energiebelastingen?

Over energie is de laatste jaren veel te doen. Niet gek dus als je met vragen zit. Laat ze ons weten door te bellen of te mailen.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten