Snel checken of je website toegankelijk is

Met de zelfscan ‘Is mijn site toegankelijk’ controleer je eenvoudig of je website voldoet aan de toegankelijkheidseisen voor online communicatie. Deze eisen gelden sinds 2022 en vanaf 2025 wordt erop toegezien dat websites er daadwerkelijk aan voldoen.

De zelfscan is ontwikkeld door het programma MKB Toegankelijk van MKB-Nederland, samen met Thuiswinkel.org en Accessibility. Het is een praktische online tool die nagaat of je website voldoet aan verschillende onderdelen van (digitale) toegankelijkheid. Denk daarbij aan kleurcontrast, gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid.

Zo werkt de zelfscan

  • Vul het adres in van je website.
  • De zelfscan voert automatisch een aantal tests uit.
  • Binnen een minuut zie je welke aandachtspunten er zijn voor je website.
  • Je leest het rapport online en kan het naar jezelf mailen.

Je vindt de zelfscan op ismijnsitetoegankelijk.nl

Digitale toegankelijkheid in het kort

Sinds 2022 moeten websites en webshops voldoen aan regels voor digitale toegankelijkheid. En vanaf 2025 wordt hier op toegezien. De regels zorgen ervoor dat iedereen een website kan gebruiken. Dat geldt ook voor mensen met een visuele beperking of mensen die bijvoorbeeld geen muis kunnen gebruiken. Daarvoor moet een website aan technische eisen voldoen en moet de informatie op die website op een goede manier worden geschreven en weergegeven. Het is nog niet duidelijk in hoeverre kleinere ondernemers van deze verplichting worden uitgezonderd.
Voldoet je aan de eisen, dan heeft dat extra voordelen. Je website is beter vindbaar, klantvriendelijk en sneller. Ook is je website geschikt voor de weergave op smartphones en tablets.

Meer informatie over digitale toegankelijkheid lees je op de website van MKB Toegankelijk.

Meer weten over website toegankelijkheid?

Je wil dat iedereen je website kan lezen. Maar wat zijn precies de regels? Doe de zelfscan.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten