Compensatie bij een wegafsluiting - hoe werkt dit?

Overheidsorganisaties als gemeenten voeren vaak wegwerkzaamheden uit. Als ondernemer kan je hier flink last van hebben. Als werkzaamheden jouw winkel niet of minder goed bereikbaar maken, kan dit serieuze financiële schade opleveren. Hoewel wegwerkzaamheden heel normaal zijn, hoef je de financiële schade niet zomaar voor lief te nemen. Je kan namelijk om nadeelcompensatie vragen. Onlangs heeft de NBOV één van haar leden geholpen bij zo’n verzoek. In dit artikel leggen we uit hoe dat ging en hoe we jou in een dergelijke situatie kunnen helpen.

 

Verzoek nadeelcompensatie

In het geval van dit specifieke NBOV-lid ging het om een wegafsluiting van een belangrijke verbindingsweg tussen twee dorpen. De omleidingsroute was erg lang waardoor de rit naar de winkel 20 minuten duurde. Normaal was dit minder dan 5 minuten. De omzetschade was hierdoor groot. Samen met deze betreffende ondernemer heeft de NBOV een verzoek om nadeelcompensatie ingediend bij de gemeente waarin de winkel gevestigd was.

Gesprek op gemeentehuis

De gemeente heeft vervolgens een adviescommissie ingesteld. Het NBOV-lid moest cijfers opsturen om aan te tonen welke nadeel er door de wegafsluiting is ontstaan. Na een onderzoek van de adviescommissie zijn de NBOV en het lid samen uitgenodigd op het gemeentehuis voor een gesprek. Tijdens dit gesprek heeft het lid nog een keer haar verhaal kunnen vertellen en stelde de adviescommissie een aantal vragen over de financiële cijfers en de opgelopen schade.

Advies

Na het gesprek bracht de adviescommissie een advies uit aan de gemeente. De adviescommissie was het eens met de NBOV en het lid en adviseerde de gemeente om een deel van de opgelopen schade te vergoeden. De gemeente heeft dit advies overgenomen en daadwerkelijk vergoed.

Neem contact op voor nadeelcompensatie

Voor nadeelcompensatie gelden voorwaarden. Je moet de schade natuurlijk goed kunnen onderbouwen. Verder is nadeelcompensatie niet in een paar weken geregeld. Het proces duurt vaak relatief lang. Heb je zelf last van een wegafsluiting? We helpen je graag verder en staan je bij bij het indienen van je verzoek.

Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft