Een sollicitant een dag laten meedraaien, kan dat?

Een vraag die we regelmatig krijgen is of je een sollicitant een dag kan laten meedraaien in de bakkerij voordat je een arbeidsovereenkomst aanbiedt. Handig voor beide partijen zou je denken. Wat zeggen de adviseurs van de NBOV hierover?

Niet doen!

Om verschillende redenen raden we dit af. Ten eerste is de sollicitant niet verzekerd voor een ongeval. Je moet er toch niet aan denken dat de sollicitant tijdens een dag meedraaien arbeidsongeschikt raakt. Vreselijk voor de sollicitant en vreselijk voor je onderneming vanwege de claims die je boven het hoofd hangen. Ten tweede ontstaat er tijdens een dag meedraaien al snel onbedoeld een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. En dat was nou juist niet de bedoeling.

Wat kan je wel doen?

Sluit een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een proeftijd van 1 maand. Dit is mogelijk vanaf een arbeidsovereenkomst van minimaal zes maanden plus een dag. Zorg ervoor dat de overeenkomst is ondertekend voordat de nieuwe medewerker aan de slag gaat. Maak goed gebruik van de proeftijd. Werk de nieuwe medewerker uitgebreid in en neem hem of haar mee in de bedrijfsfilosofie, jullie manier van werken en omgaan met de klanten. Geef duidelijke instructies en voer regelmatig gesprekken. Zo kun je op basis van de proeftijd bepalen of iemand geschikt is voor het werk en past in je team.

Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft