De juiste omgang met voedsel

Hygiënisch werken is de basis voor een voedselveilig product. In de Europese en Nederlandse hygiënewetgeving staat wat hygiënisch werken is. En hoe een sector aan de wetgeving kan voldoen. Dat kan onder andere met een gids voor goede praktijken: de hygiënecode. Met de hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij zorgt de bakkerijsector ervoor dat bakkers kunnen voldoen aan de wetgeving.

De gevarenrisicoanalyse (GIRA) is de basis van de hygiënecode. Met de GIRA zijn de gevaren en risico’s in kaart gebracht. De code is de praktische invulling daarvan voor de bakker. De hygiënecode beschrijft de basisvoorwaarden en -processen met hun mogelijke kritische punten. Bijvoorbeeld het registreren van de temperatuur van koelingen en vriezers, zodat je weet of deze goed werken. De hygiënecode bestaat uit de basiscode en aanvullende modules voor ijs, bonbons, crème, ongekoelde verkoop en bedrijven met het oogmerk industrie.

De module ongekoelde verkoop beschrijft hoe je risicovolle producten ook ongekoeld mag verkopen. Denk daarbij aan worstenbroodjes, kaasbroodjes of rijstevlaai. Bekijk voor aanvullende informatie en een korte uitleg de webinar over hygiëne.

Aanvullende module industrie

Bedrijven die vallen onder het industriële toezicht van de NVWA, gebruiken de aanvullende module voor bedrijven met het oogmerk industrie. Hiermee borgen ze aanvullende eisen voor bijvoorbeeld microbiologisch onderzoek. De aanvullende informatie over bedrijven met het oogmerk industrie vind je op de website van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

NBOV en de hygiënecode

Het NBC beheert de hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij. De NBOV en de NVB geven advies bij de evaluatie van de code. De NBOV neemt ook deel aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW) over hygiëne. In dit overleg worden nieuwe hygiënecodes en evaluatiecriteria voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze worden beoordeeld en voorzien van advies. Hierdoor kunnen jij en je collega-ondernemers in ambachtelijke sectoren zo eenvoudig mogelijk voldoen aan de wet- en regelgeving.

Meer weten?

 

Wil je meer weten over voedsel en hygiëne?

Ook op het gebied van voedselveiligheid heeft de NBOV veel kennis in huis. Laat ons dus meedenken als je ergens over twijfelt.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten