NBOV pleit voor werkbare situatie duurzame daken

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil dat gemeenten eisen kunnen stellen aan hoe eigenaren van gebouwen hun daken gebruiken. Gemeenten zouden eigenaren dan bijvoorbeeld kunnen verplichten om zonnepanelen te installeren of om water op te vangen. Deze voorgenomen wetgeving heeft grote gevolgen voor panden van bakkerijen.

De voorgenomen wet geldt voor gebouwen waarin ‘het verblijven van personen een ondergeschikte rol speelt’. Denk hierbij aan opslaghallen, distributiecentra en industriële panden, zoals bakkerijen. Gemeenten die extra eisen willen stellen aan het gebruik van het dak, moeten die eisen goed motiveren. Ze moeten hierbij rekening houden met de lokale omstandigheden en de specifieke situatie van de gebouweigenaar. Verder moeten de maatregelen in verhouding zijn, zeker bij bestaande gebouwen.

Vanwege de mogelijk grote impact bakkerijen, heeft de NBOV in een schriftelijke reactie aan het ministerie gevraagd om een werkbare situatie voor onze leden. Deze voorgenomen wetgeving komt namelijk boven op de informatieplicht energiebesparing, de energietransitie en de zero-emissiezones.

Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft